Kwaliteit kankerzorg verschilt sterk per ziekenhuis

Veel ziekenhuizen kunnen de dure geneesmiddelen tegen kanker niet meer betalen. De kans dat een patiënt de meest effectieve medicijnen krijgt, kan in het ene ziekenhuis tot wel zeven keer hoger zijn dan in het andere. Dat meldt de Volkskrant.

De Rotterdamse hoogleraar Carin Uyl-de Groot onderzocht de verschillen in het voorschrijven van zes geneesmiddelen tegen borst-, long- en prostaatkanker. Ze concludeert dat de Groningse ziekenhuizen het meeste geld per patiënt uitgeven aan een nieuw borstkankermedicijn en zelfs zeven keer zoveel als de ziekenhuizen in Drenthe.

Haar onderzoek vormt de basis van een rapport over de financiering van nieuwe, dure kankermedicatie van een werkgroep van KWF Kankerbestrijding. De werkgroep pleit voor een aparte pot, zodat de nieuwe medicijnen niet ten koste gaan van andere behandelingen in het ziekenhuis.

De kosten voor de behandeling van kanker nemen elk jaar toe en de farmaceutische industrie weigert de prijzen te verlagen, die in geen verhouding staan tot de ontwikkelingskosten. Voor 2016 is 300 miljoen euro extra nodig, terwijl er dit jaar 675 miljoen euro aan kankermedicijnen wordt gespendeerd.

Bron(nen):   Volkskrant