Ben je al de hele dag chagrijnig? Gooi het op de hitte

Vanmorgen om 11.17 uur was het zover: In de Bilt werd de 30 graden aangetikt en daarmee is de hittegolf een feit. Maar word je daar echt blij van? Of ben je eigenlijk nogal snel geïrriteerd en chagrijnig vandaag? Voel je niet schuldig, het is een logisch gevolg van die bloedhete dagen en vooral van die warme nachten.

De meeste mensen slapen namelijk slechter als het 's nachts erg warm is. Het is niet makkelijk om in slaap te komen en doorslapen valt ook niet mee. En daar word je sikkeneurig van. Psychologen van Clemson University in South Carolina onderzochten de gevolgen van weinig slapen en van onregelmatig slapen. Beiden leiden tot een verminderde zelfbeheersing waardoor je sneller geïrriteerd en boos bent.

Wie slecht slaapt, neemt bovendien impulsiever beslissingen en weegt mogelijkheden minder goed af. Vaak wordt voor de makkelijkste oplossing gekozen om energie te sparen. Op de lange termijn hebben slechte slapers meer kans op overgewicht, diabetes en hartziekten. Ook tast het bij mannen de vruchtbaarheid aan. Gelukkig koelt het dus binnen een paar dagen weer af.

Bron(nen):   Goed Gevoel