We weten nu hoe het gen werkt waardoor we dik worden. Doorbraak?

"Er komt een injectie tegen obesitas", koppen internationaal vandaag veel media. Dat is echt te optimistisch, maar er is wel een doorbraak in onderzoek naar de vraag waarom we steeds dikker worden. Sinds 2007 weten we al dat er een gen is dat iets te maken heeft met de wijze waarop en de mate waarin we dik of heel erg dik worden. Het gen heet FTO. Onderzoekers van Harvard publiceren deze week iets nieuws over FTO, en het kan belangrijk zijn. Wat blijkt namelijk (in muizen, maar vooruit..): als FTO niet helemaal goed werkt gaat ons lichaam iets vervelends doen: voedsel dat binnenkomt niet omzetten in energie, zoals de bedoeling is, maar omzetten in vet. Als je eet wordt dat voedsel omgezet in energie, zodat je niet dik wordt. Je wordt pas dik - was en is de gangbare opvatting - als je meer eet dan je aan energie gebruikt. Dat doe je zelf een daardoor wordt je dik. Maar misschien is dat wel niet (helemaal) zo. Als het gen FTO beschadigd is, wordt buiten jou om voedsel omgezet in vet, zodat je voelt dat je te weinig energie hebt, zodat je blijft eten. En langzaam aan wordt je dan dik of heel dik. In het onderzoek (hier de wetenschappelijke publicatie) is ook gekeken of dat gen kan worden gemanipuleerd, zodat het ophoudt met onnodig vet opslaan. In muizen is dat gelukt en in menselijke cellen ook in de reageerbuis. Het kan dus misschien, ooit. Vooralsnog is het wetenschappelijk onderzoek, maar er lijkt zicht op de ontwikkeling van medicijnen. En bovenal lijkt aangetoond dat dik zijn geen eigen schuld hoeft te zijn.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Jaap Aap

    Hoera, we hebben er weer een nieuw flut-excuus bij om onze vraatzucht goed te praten.

    Slechts 1 waarheid als een koe in dit artikel: als je meer energie tot je neemt dan je verbruikt, wordt je dikker. Dat is een natuurwet. Als je een gen hebt dat beschadigd is en je daardoor niet goed aanvoelt of je genoeg hebt gegeten, dan moet je daarmee leren omgaan. Net als iemand met Suikerziekte zijn inname van suiker in de gaten moet houden.

    En zo zijn er nog talloze aandoeningen waaraan we ons aan moeten passen. Een weegschaal lijkt me een uitstekend middel om je gewicht te controleren en als de trend omhoog is, gewoon je dagelijkse inname verminderen of zorgen dat je meer energie verbruikt per dag. Zo simpel kan het leven zijn….

  2. Vogelbeest

    Kijk liever eens naar glucosetstroop, zeker in combinatie met smaakversterkers. Sinds die 2 verwerkt worden in vrijwel alle zakjes/potjes met saus, pastasaus, bewerkt vlees, frisdrank is de wereldwijde obesitasepidemie begonnen.

Reacties niet toegestaan