Gebrek aan beweging is niet wat ons dik maakt

Mensen met kantoorbanen verbranden evenveel calorieën als de jagers van vroeger. Dat beweren wetenschappers van het Hunter College in New York. We worden dus niet dik door een gebrek aan beweging, wat experts altijd dachten. In een studie werd het energieverbruik van Westerse mannen en vrouwen vergeleken met dat van mannen en vrouwen uit de savanne van Tanzania. Leden van een stam uit Tanzania die dagelijks lange afstanden afleggen om te jagen bleken evenveel calorieën te verbranden als een groep Europeanen en Amerikanen. Volgens de onderzoekers verbranden we het grootste deel van onze calorieën met het in gang houden van onze organen en immuunsysteem. Beweging maakt hier maar een klein onderdeel van uit. De studie toont aan dat je een verschillende levensstijl kan hebben (met of zonder beweging), maar het energieverbruik altijd constant blijft. En waar we dan wel dik van worden? We eten gewoon teveel, meer dan we eigenlijk nodig hebben. Een kleine kanttekening: fysieke activiteit is wel belangrijk voor de algehele gezondheid. Volgens het onderzoek is het alleen niet de oorzaak van obesitas.

Bron(nen):   The Telegraph  Bron foto    

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. gerrit52

  o gelukkig maar, dus ik hoef me dagelijks niet meer zo in te spannen.

 2. Alter Ego

  Nee, ons kankerverwekkend voedsel waar alle goede stoffen zijn uitgehaald.
  En ons plat gespoten vlees dat onze eigen weerstand tegen ziekten e.d. weerloos maakt.
  Mensen die zo verzwakt raken worden geplaagd door de meest onschuldigste indringers en maakt de weg vrij voor een monster bakterie die er altijd al geweest zijn.

  De medische wereld gaat helemaal niet vooruit.
  Ze rommelen gewoon met cijfers zo dat het mooier lijkt dan het is.
  Het is allemaal junkfood.
  Er is een boek waar dat allemaal al in staat.
  De schrijver is allang overleden.
  Tijdens zijn leven werd het voedsel al zwaar ‘bewerkt’.
  Het lichaam weet geen raad met identieke stoffen.
  En als je dacht dat je nog onbespoten groenten kon krijgen in een winkel dan kom je ook bedrogen uit.
  Wel ja joh bouw je eigen moestuin maar … op gifgrond.
  We verhogen gewoon de normen waardoor alles in ineens minder schadelijk is.

  Bedrijven als Monsanto krijgen daardoor vrijspel van de overheid.

 3. Rik de Valk

  Wat een slecht onderzoek…
  Ten eerste vergelijken ze 2 groepen mensen met totaal andere ‘genetics’. Waarom vergelijken ze niet ‘westerse mannen die niet aan intensieve sport / beweging doen’ met ‘westerse mannen die niet aan intensieve sport / beweging doen’?

  Ten tweede verwaarlozen ze het feit dat hetzelfde GEMIDDELDE calorie verbruik wel een totaal ander inspanningspatroon kan betekenen Jagers hebben korte periodes van intensieve krachtinspanning en periodes van grote ontspanning, en kantoorpersoneel heeft een heel constant inspanningspatroon. Dit heeft een totaal ander effect op calorieverbruik en hormoonhuishouding.

  Als je deze theorie wilt geloven en je sportschool abonnement wilt opzeggen: ga je gang. Maar ik zet hier mijn geld niet op in!

Reacties niet toegestaan