Wanneer we eten is net zo belangrijk als wat we eten

De klassieke drie maaltijden (ontbijt, lunch en diner) zijn tegenwoordig ver te zoeken, mensen eten de hele dag door op onregelmatige momenten verspreid over een periode van 15 uur per dag. Dit is een mogelijke factor voor gewichtsproblemen blijkt uit een studie waarbij onderzoekers het eetgedrag van vrijwilligers onderzochten aan de hand van foto’s die ze maakten. Volgens onderzoeker Satchin Panda eten mensen veel zonder daarbij na te denken. Als we een kamer binnen wandelen met koffie en koekjes op tafel, dan nemen we een koekje zonder daarbij na te denken en we eigenlijk helemaal geen honger hebben. Het onderzoek maakte gebruik van een mobiele applicatie die het eetgedrag van de deelnemers bij hield aan de hand van zelfgenomen foto’s die gedocumenteerd werden in de applicatie. Zo hielden 150 deelnemers gedurende drie weken bij wat ze allemaal aten. De foto’s werden voorzien van een tijd en datum, zodat de onderzoekers niet alleen wisten wat er gegeten werd maar ook precies wanneer. Hieruit kwamen een aantal voorspelbare eetgewoonten, maar ook een paar opmerkelijke:
 • De meeste mensen geven aan dat ze de meeste calorieën vroeg op de dag eten, maar uit het onderzoek blijkt dat minder dan 25 procent van de calorieën voor 12 uur wordt genuttigd.
 • Daarnaast nuttigen mensen juist meer dan 35 procent van hun dagelijkse calorieën na 6 uur ’s avonds en deze calorieën komen meestal bovenop hun onderhoud.
 • Mensen beginnen al om 10 uur ’s morgens met het eten van chocolade.
 • Burgers en broodjes zijn de populairste lunchgerechten.
 • Yoghurt en koffie zijn de populairste ontbijtgerechten.
 • IJs en alcoholische dranken worden het meest genuttigd in de avonduren.
Uit eerder onderzoek is al gebleken dat wanneer dieren hun etensuren beperken, ze afvallen. Om dit te testen bij mensen, vroegen de onderzoekers de acht deelnemers met overgewicht om hun eten te beperken tot 10 en 12 uur per dag. De calorie inname van de deelnemers nam met 20 procent af.

Bron(nen):   Today      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  “Mensen beginnen al …”
  Sommige mensen !!!

Reacties niet toegestaan