5 dingen die je nog niet wist over gaatjes

Het advies van een tandarts: de eerste verdedigingslinie tegen gaatjes is preventie. Elke dag tweemaal twee minuten lang poetsen, dagelijks flossen en het gebruik van mondspoeling zijn manieren om vorming van gaatjes in je tanden te voorkomen. Maar zelfs de beste poetser heeft wel eens een gaatje, hieronder volgen vijf weetjes over gaatjes waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord had.
  1. Een gaatje is een bacteriële infectie Simpel gezegd is een gaatje een holte in je tand. Er moet echter een hoop gebeuren voordat een er een gaatje komt in je tanden. Een gaatje wordt veroorzaakt door de ‘Streptococcus mutans’ bacterie, die we allemaal in onze mond hebben zitten. Op het moment dat suikers binnen komen in onze mond, worden deze afgebroken door deze bacterie. Hierbij komen zuren vrij die de buitenste laag van onze tanden verzachten. Hierdoor kunnen bacteriën de tanden gemakkelijker binnendringen. Zodra de bacteriën eenmaal in de tand zitten, is het heel lastig om dit goed te maken met poetsen en/of flossen en lijdt het vanzelf tot een gaatje.
  2. Bij gaatjes draait het allemaal om timing Uiteraard kunnen we suikers niet volledig elimineren uit ons dieet. Zelfs gezonde voedingsmiddelen zoals granen en fruit bevatten immers suikers. Er zijn echter wel een aantal dingen die we kunnen doen om de impact op onze tanden te verminderen. Suikers worden in de mond door bacteriën afgebroken, dit proces duurt ongeveer 30 minuten vanaf het moment dat je begint met eten. Het is dus beter om suikers in één keer naar binnen te werken en ze niet te verspreiden over een langere periode, omdat je tanden dan langer blootgesteld worden aan de zuren die ontstaan tijdens de afbraak van suikers.
  3. Suikers zijn niet altijd de vijand Wist je dat bepaalde suikers daadwerkelijk gebruikt kunnen worden om gaatjes te voorkomen? Er zijn enkele natuurlijke suikers die het vormen van gaatjes kunnen verstoren en zelfs stoppen. Xylitol bijvoorbeeld, een suiker die in veel munt- en kauwgomsoorten te vinden is.
  4. Soms kunnen gaatjes behandeld worden zonder boormachine Uiteraard kan er altijd geboord worden, maar er zijn ook andere methode die effectief gebruikt worden om gaatjes te behandelen. Je moet er alleen wel op tijd bij zijn dan. Op het moment dat het gaatje nog niet is binnen gedrongen tot de kern van de tand en alleen de buitenste laag van de tand is beschadigd, kan een fluoride behandeling uitkomst bieden. Fluoride is te vinden in de tandpasta, mondwater en zelfs in leidingwater.
  5. Gaatjes zijn de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen Ook al zijn gaatjes grotendeels te voorkomen, ze blijven de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen tussen de 6 en 11 jaar en jongeren tussen de 12 en 19 jaar. Ongeveer 20 procent van de kinderen tussen de 5 en 11 jaar en 13 procent van de jongeren tussen de 12 en 19 jaar hebben een onbehandelde rotte tand in hun mond. Daarnaast heeft toont een andere studie aan dat ongeveer 60 procent van de jongeren op hun 15e al eens een gaatje heeft gehad. Dit percentage ligt bij kinderen en jongeren uit gezinnen met een laag inkomen zelfs nog hoger.

Bron(nen):   Hufftington Post      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. harrr

    6. “snoep verstandig, eet een appel” Wie is er niet groot geworden met die slogan.
    En hoe veel handel heeft dat die tandartsen wel niet opgeleverd want als er iets slecht is voor je tanden, dan is het wel om ze in een appel te zetten.

Reacties niet toegestaan