Aantal oldtimers neemt toe, en daardoor ook de vervuiling

Oldtimers zijn verantwoordelijk voor 10 procent van de uitstoot van stikstofoxiden en voor 5 procent van de fijnstofuitstoot. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Omdat ze slechts 1,5 procent van alle kilometers op de weg maken, is dat percentage relatief veel. De toenemende vervuiling door oldtimers komt onder meer doordat auto's van 25 jaar en ouder populairder worden. De eigenaar hoeft geen wegenbelasting te betalen en het wordt steeds goedkoper om ze uit Duitsland en Frankrijk te importeren, bericht de NOS. De laatste jaren worden dan ook steeds meer vintage auto's ingevoerd, schrijft de Telegraaf. Waren het er in 2009 nog 9500, vorig jaar waren dat er al ruim 18.600. Het percentage oldtimers van alle ingevoerde auto's bedroeg in 2009 nog 13 procent en vorig jaar al 21 procent. 40 procent van de geïmporteerde auto's van 25 jaar en ouder komt uit Duitsland. Daar mogen oude, vervuilende auto's niet meer in steden komen, waardoor ze er minder waard worden. Staatssecretaris Atsma van milieu zint op maatregelen.

Bron(nen):   NOS      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Edward_II

  Wederom de stemmingmakerij. Verkeer produceert alles bij elkaar minder dan 9% van alle COx en fijnstof. Het meeste wordt geproduceerd door de industrie, gevolgd door kantoren/bedrijfspanden, woningen en dan luchtvaart.
  Een oude Boeing 747/400 verbrandt bij iedere take-off 17.500 liter kerosine en produceert per liter 150x zoveel fijnstof als een oude dieselauto.

  Kortom: dit artikel is gezwets van de bovenste plank.

 2. Pietje_Precies

  een nieuwe auto fabriceren is veel vervuilender dan die old-timer die nog geen 3000 km per jaar rijdt. vervangen is altijd smeriger.
  maar, er zijn idd veel mensen die een ouwe mercedes importeren en die vrolijk als dagelijkse auto gebruiken. Dat kost belastingcentjes en dat vindt de BV Nederland niet leuk…..Lekkere milieutwist eraan geven en het gaat er weer in als koek….

Reacties niet toegestaan