Van bakpoeder leef je langer

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 22 januari 2016 om 17:51
welingelichtekringen header 1
Ouderen met een laag bicarbonaat niveau, één van de belangrijkste ingrediënten in bakpoeder of zuiveringszout, lopen een groter risico om vroegtijdig te overlijden. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Utah, dat aantoonde dat een laag bicarbonaat niveau het risico op een vroegtijdige dood met 25 procent kan verhogen. In ons lichaam fungeert bicarbonaat als een chemische buffer die ervoor zorgt dat de pH-waarde van ons bloed op het juiste niveau blijft en niet te zuur of neutraal wordt. Op die manier kunnen de cellen en organen in ons lichaam op een effectieve manier blijven werken. Een laag bicarbonaat niveau kan ook op onderliggende en niet gediagnostiseerde nierproblemen duiden. De wetenschappers wilden de link tussen de pH-waarde, kooldioxide, bicarbonaat en de gezondheid van ouderen op de lange termijn onderzoeken. Hiervoor analyseerde ze de gegevens van bijna 2.300 ouderen tussen de 70 en 79 jaar. Ondanks dat de onderzoekers een duidelijk verband vonden tussen het bicarbonaat niveau en de gezondheid op de lange termijn, waren ze niet in staat om hier een directe oorzaak en gevolg aan te koppelen. Ze raden ouderen wel aan om zich regelmatig te laten testen en het bicarbonaat niveau in de gaten te houden. Om het bicarbonaat niveau te verhogen raden ze aan om meer voedingsproducten te consumeren die bicarbonaat bevatten, zoals groenten en fruit.
Bron(nen): Express