Van bakpoeder leef je langer

Ouderen met een laag bicarbonaat niveau, één van de belangrijkste ingrediënten in bakpoeder of zuiveringszout, lopen een groter risico om vroegtijdig te overlijden. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Utah, dat aantoonde dat een laag bicarbonaat niveau het risico op een vroegtijdige dood met 25 procent kan verhogen. In ons lichaam fungeert bicarbonaat als een chemische buffer die ervoor zorgt dat de pH-waarde van ons bloed op het juiste niveau blijft en niet te zuur of neutraal wordt. Op die manier kunnen de cellen en organen in ons lichaam op een effectieve manier blijven werken. Een laag bicarbonaat niveau kan ook op onderliggende en niet gediagnostiseerde nierproblemen duiden. De wetenschappers wilden de link tussen de pH-waarde, kooldioxide, bicarbonaat en de gezondheid van ouderen op de lange termijn onderzoeken. Hiervoor analyseerde ze de gegevens van bijna 2.300 ouderen tussen de 70 en 79 jaar. Ondanks dat de onderzoekers een duidelijk verband vonden tussen het bicarbonaat niveau en de gezondheid op de lange termijn, waren ze niet in staat om hier een directe oorzaak en gevolg aan te koppelen. Ze raden ouderen wel aan om zich regelmatig te laten testen en het bicarbonaat niveau in de gaten te houden. Om het bicarbonaat niveau te verhogen raden ze aan om meer voedingsproducten te consumeren die bicarbonaat bevatten, zoals groenten en fruit.

Bron(nen):   Express      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. ThinWhite

    De titel van dit artikel is klinkklare onzin. Ja, bakpoeder (ook wel bekend als baking soda of zuiveringszout) bevat ook bicarbonaat maar dit wordt niet opgenomen in het lichaam. Wanneer bakpoeder in aanraking komt met maagzuur treed er een eenvoudige zuur-base reactie (kijk de lesstof eindexamen scheikunde HAVO of VWO nog eens na) waarbij het bicarbonaat na reactie met het zuur uiteen valt in water en kooldioxide. De kooldioxide verlaat over het algemeen het lichaam dmv oprispingen en/of boeren (bekend verschijnsel wanneer je last hebt van brandend maagzuur en zuiveringszout gebruikt) en het water verlaat het lichaam via de nieren als urine.

    De bicarbonaat in het bloed (waarschijnlijk geen bicarbonaat maar waterstof carbonaat, want het bicarbonaat ion is in opgeloste vorm onstabiel) ontstaat via het ademhalingssysteem waarbij een deel van de kooldioxide wordt omgezet in bicarbonaat.

  2. Heinz

    Een confrontatie met een rijdende trein is in elk geval zeer ongezond, vooral wanneer dit frontaal gebeurt.

Reacties niet toegestaan