Nederlands koppel krijgt zika-virus: “De rit naar het ziekenhuis was de ergste tocht van ons leven”

Maandag riep de Wereldgezondheidsorganisatie wereldwijd de noodtoestand uit vanwege de uitbraak van het zika-virus in Latijns-Amerika. De verwachting is dat 3 tot 4 miljoen mensen het virus oplopen. Jara van der Meer (25) en Sebastiaan Borgerding (30) raakten besmet tijdens hun wereldreis en dat was een heftige ervaring.

Het begon met koorts en gewrichtspijn, vertellen ze in Metro. “De rit naar het ziekenhuis was de ergste tocht van ons leven. We kampten beiden met hoge koorts en reden in extreme hitte door levensgevaarlijk verkeer. De gewrichtspijn was zo erg dat Jara de deur van de auto niet meer kon open krijgen,” vertelt Sebastiaan.

Na acht uur komen ze eindelijk aan in het Hospital de Las Americas in Guatemala. Daar stellen de artsen vast dat het niet gaat om een dengue-infectie, zoals ze eerst dachten, maar om het zika-virus, dat wordt overgebracht door de tropische Aedes-mug. Ze krijgen antibiotica en pijnstillers. Vanwege uitdrogingsverschijnselen worden ze aan het infuus gelegd.

Midden in de nacht moeten ze ineens uit het ziekenhuis vertrekken. “We mochten niet blijven, ondanks onze hoge koorts en hebben drie uur lang gezocht naar een plek om te overnachten, in een stad die ‘s nachts behoorlijk gevaarlijk kan zijn.”

Het koppel zit inmiddels in Panama. Ze hebben nog last van gewrichtspijn en een lage alcoholtolerantie, maar verder voelen ze zich goed. Toch maken ze zich zorgen. “Wat zijn de gevolgen op lange termijn en bij zwangerschap? Wat gebeurt er bij een tweede besmetting? Dat weten we niet.”

Bron(nen):   Metro