Poepbank geopend in Leiden

Na sperma, bloed en organen kunnen mensen nu ook hun poep doneren. In Leiden is de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) geopend, bedoeld voor poeptransplantaties.

De eerste 'poepbank' van het land is bedoeld voor mensen met bepaalde darmaandoeningen, zoals steeds terugkerende infecties met Clostridium difficile. Hun darmflora is van slag. Als zij de verdunde ontlasting van een gezonde donor krijgen, kunnen ze herstellen. Zo'n ingreep gebeurt een paar keer per maand in Nederland.

Om te doneren, moeten mensen een speciaal opvangbakje onder de wc-bril hangen. Daar komt hun ontlasting in terecht. Vervolgens moeten ze snel naar het lab in Leiden gaan. ,,Een gemiddelde donatie weegt 110 gram. Wij gebruiken 75 gram. We kunnen er dus meestal net geen twee porties uit halen'', zegt coördinator Liz Terveer van de poepbank van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Zeven donors

Voordat de poep kan worden gebruikt, moet het worden verdund en gezeefd, zodat de etensresten weg zijn en de darmflora overblijven. Terveer: ,,Het wordt zo dun dat je het door een naald kunt opzuigen. Dan gaat het met een sonde in je neus naar je twaalfvingerige darm, voorbij je maag. Daar ruik en proef je niets van.''

Zeven mensen hebben zich tot nu toe aangemeld als donor. Zij worden nog gescreend.

De opslag is een samenwerking van het LUMC in Leiden, het AMC en VUmc in Amsterdam, MCH-Bronovo in Den Haag, het Havenziekenhuis in Rotterdam en de universiteit in Wageningen.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  https://www.youtube.com/watch?v=4NfkJSJDWW8

 2. Fritzy666

  Hmmmm….is de betaling per kilo?

 3. Heinz

  Bijzonder goed idee!

 4. DoubleUC

  Da’s niks… door een sonde. Kijk hoe Veronica Moser dat doet!

Reacties niet toegestaan