Is het nodig om groenten en fruit te wassen onder de kraan?

Bijna iedereen wast groenten en fruit eerst onder de kraan, maar heeft dat eigenlijk nut? Alleen als je wat stof of aarde er af wilt spoelen, maar tegen bestrijdingsmiddelen heeft het geen enkele zin. Zelfs schillen is vaak nutteloos, maar dat is niet erg. De restjes van gewasbeschermingsmiddelen die op fruit of groente te vinden zijn, zijn namelijk verwaarloosbaar, zegt Ivonne Rietjens, hoogleraar Toxicologie aan de Wageningen Universiteit in de Volkskrant. "En bovendien is dat residu er vaak niet af te krijgen met water. Sommige middelen lossen slecht op of dringen door de schil heen." Met tweehonderd gram groenten en tweehonderd gram fruit per dag, zoals het Voedingscentrum ons adviseert, lopen we geen gezondheidsrisico's vanwege bestrijdingsmiddelen. De regels voor het achterblijven van zulke middelen zijn streng in de EU, vertelt Dorin Poelmans van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Er geldt een zogenoemde maximale residu limiet (MRL). Om die te toetsen gaat men altijd uit van het slechtste scenario, legt Poelmans uit: van extreme porties, zoals vijf appels of 700 gram aardappels per dag. "En het meetmoment is meteen na oogst, terwijl het natuurlijk even duurt voor de groente op je bord ligt en er tussendoor stoffen kunnen afbreken." Uit onderzoek blijkt dat 97 procent van alle groenten en fruit in Nederlandse winkels aan de limiet voldoet. "Dat is een goede score," vindt Rietjens. "De autoriteiten nemen hun steekproeven namelijk bevooroordeeld: ze onderzoeken actief juist producten waarvoor ze overschrijdingen van de limiet verwachten."

Bron(nen):   De Volkskrant