Voeding aangepast aan je dna

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
maandag, 29 februari 2016 om 10:10
welingelichtekringen header 1
In de toekomst valt te verwachten dat je een dieet kunt volgen dat helemaal aangepast is aan jouw persoonlijke behoeften. Je zal je voeding kunnen aanvullen met voedingssupplementen. Maar je zal ook gebruik kunnen maken van een 3D-printer die een op maat gemaakte reep van je favoriete chocola fabriceert, aldus Jeffrey Blumberg, moleculair bioloog en hoogleraar voedingsleer aan de Tufts University in Massachusetts. Genetisch onderzoek wordt nu al gebruikt om ziektes te voorkomen op basis van genetische kenmerken in plaats van te wachten tot de eerste symptomen zich voordoen. Denk maar aan de preventieve amputatie van borsten en het verwijderen van eierstokken als familieleden lijden aan een erfelijke vorm van borst- en eierstokkanker. In de toekomst zal de behandeling ook afgestemd kunnen worden op het individu in plaats van iemand te behandelen volgens een protocol dat bij iedereen met deze ziekte wordt toegepast. Met voeding die afgestemd is op je persoonlijke behoeften zal het mogelijk zijn om een bepaald gen 'uit te schakelen', dat bijdraagt aan de ontwikkeling van ziekten, zoals een hoge bloeddruk of de ziekte van Alzheimer. In de VS worden nu al online 'nutrigenetische' diensten aangeboden. Als je een speekselmonster opstuurt, wordt gekeken naar 45 genvarianten die laten zien of er sprake is van lactose-intolerantie, een sterkere gevoeligheid voor alcohol, koffie, koolhydraten of verzadigd vet, een grotere behoefte aan omega-3, vitamine B of D, antioxidanten of kruisbloemige groenten (zoals bloemkool, koolrabi en boerenkool) of meer kans op het ontwikkelen van coeliakie. Op basis daarvan krijg je dan een boodschappenlijstje met de voedingsstoffen dei jij nodig hebt. Volgens wetenschappers zijn er echter nog te weinig studies die deze adviezen ondersteunen, al kan het geen kwaad om gezonde voeding voor te schrijven.
Bron(nen): The Guardian