Rijken vaker naar tandarts en mondhygiënist

Hoe meer geld mensen verdienen, hoe vaker ze naar de tandarts gaan. Bij de hoogste inkomens heeft negen op de tien mensen vorig jaar een bezoek gebracht aan de tandarts. Bij de laagste inkomens is dat 70 procent. Rijken gaan ook vaker naar de mondhygiënist.

Dat rijken meer naar de tandarts en de mondhygiënist gaan, lijkt te maken te hebben met de basisverzekering. Volwassenen moeten hun bezoek in principe zelf betalen. Bij kinderen, die de afspraak vergoed krijgen, is er geen verschil tussen arm en rijk.

Bij andere vormen van zorg is het precies omgekeerd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag. Mensen met een lager inkomen gaan vaker naar huisarts, specialist of psycholoog.

Gemiddeld zijn acht op de tien Nederlanders vorig jaar minstens één keer bij een tandarts geweest: 80 procent van de vrouwen en 77 procent van de mannen. Ze gingen gemiddeld drie keer. Vrijwel alle kinderen gaan. Na de twintigste verjaardag gaat vier op de vijf mensen nog. Van de bejaarden bezoekt ongeveer de helft nog de tandarts. Dat komt waarschijnlijk doordat veel mensen in die groep een kunstgebit hebben.

Volgens het CBS telt Nederland ruim 10.000 tandartsen en enkele honderden orthodontisten.