Stress op het werk vergroot kans op een hartinfarct

Werknemers die regelmatig stress ervaren, hebben een grotere kans om een hartinfarct te krijgen. De kans op een hartinfarct is bij iemand met stressvol werk 23% hoger dan bij iemand die stressvrij werkt of helemaal niet werkt. Zo bleek uit een onlangs gepubliceerde studie in The Lancet. De Britse onderzoekers keken naar de gegevens van bijna 200.000 werkende mensen uit België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Zwitserland, Groot-Brittannië en Nederland, die geen last hadden van hartziekten. Ze onderzochten in welke mate deze mensen te maken kregen met stress en keken naar het aantal hartinfarcten. Uit een analyse van deze gegevens bleek dat het verminderen van stress op de werkvloer er wel degelijk voor zorgt dat de kans op een hartinfarct afneemt. De onderzoekers gaven wel toe dat het effect minder groot is dan enkele andere grote risicofactoren, zoals roken en weinig lichaamsbeweging.

Bron(nen):   De Standaard      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Floating Soul

  Afgezien dat je depressief kunt worden is dit ook doodsoorzaak nummer 1 in de top 3.
  De cijfers zullen niet veel verschillen.

  Van beiden krijg je de raarste dingen.

 2. MBRutgers

  Is stress niet altijd een belangrijke factor bij een hartinfarct? Of je nu stress hebt op je werk of buiten je werk, het lijkt me een soort open deur onderzoek. Dat stress slecht voor je is wisten we echt al lang, en nu blijkt het ook slecht voor je te zijn als je werkt..
  Nou nou, wat een uitkomst..

  • Redactie Welingelichte Kringen

   Wat anders is aan dit onderzoek is dat het prospectief onderzoek is. Meestal wordt retrospectief (achteraf) onderzocht of iemand die een hartinfarct heeft gehad in zijn leven/werk veel stress heeft ervaren. Een nadeel daarvan is dat de herinnering altijd gekleurd is. De mensen die geen hartinfarct hebben gehad, hebben misschien net zoveel stress ervaren maar het waren geen tobbers en ze zijn het al lang vergeten.
   In een prospectief onderzoek volg je mensen die aan het begin allemaal gezond zijn en kijk je wat er gebeurt in werksituaties met veel/weinig stress. Je kunt ook zien of de kans op een hartinfarct toe- of afneemt als de stress op de werkvloer toe- of afneemt en daardoor kun je maatregelen nemen om hartinfarcten te voorkomen.
   Bij retrospectief onderzoek is het toch meer: ‘als het kalf verdronken is, dempt men de put’.

   (in antwoord op MBRutgers)

Reacties niet toegestaan