Waarom het ongezond is om je thee of koffie heet te drinken

Wie er een gewoonte van maakt direct na het inschenken al wat thee of koffie te drinken, loopt mogelijk kans op slokdarmkanker. Dat schrijft de internationale organisatie voor kankeronderzoek (LARC), onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie.

De LARC bestudeerde duizend wetenschappelijke onderzoeken. Hete dranken van boven de 65 graden Celsius kwamen uit het onderzoek naar voren als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’. De oorzaak wordt gezocht in de ‘thermale beschadiging’, oftewel verbranding van weefsels. Voor het gevaar van koffie op zich wordt niet meer gevreesd, hoewel men eerder koffie wel als kankerverwekkend inschaalde.

Wat je precies drinkt is dus niet zo belangrijk, het gaat vooral om de temperatuur. Gelukkig wordt thee en koffie in Europa door consumenten eerder op 60 graden gedronken dan op 65 graden. Bovendien doen veel mensen er nog melk bij, waardoor het extra afkoelt.

Het zijn vooral de Zuid-Amerikaanse landen en Iran waar dranken heet worden geconsumeerd; temperaturen van 70 graden Celsius zijn geen uitzondering.

 

 

Bron(nen):   The Guardian