Boswandelaar overleed aan ‘overdosis’ water

Water drinken is gezond, maar teveel is zeker niet goed voor je. In april vorig jaar verdwaalde de Australiër Paul Dent tijdens een boswandeling in Tasmanië en werd later, na een aantal paniekerige telefoontjes, dood teruggevonden. Uit de autoptie blijkt nu dat de boswandelaar overleed aan een 'overdosis' water, ofwel watervergiftiging. Volgens de lijkschouwer zou de 30-jarige Dent gestorven zijn aan hyponatriëmie (natriumgebrek). Het gedrag van Paul Dent en de bevindingen van de autopsie bevestigen dat de wandelaar te veel water had gedronken. Wat gebeurt er met je lichaam als je teveel water drinkt? Bij een overdosis wil je lichaam van het water af. Samen met het water verdwijnt ook natrium via de nieren en de blaas. Het zoutgehalte in het bloed daalt, de lichaamscellen gaan meer water opnemen en zwellen steeds verder op. Ook de hersencellen zwellen op. Omdat daar de zwelling niet weg kan, worden de hersenen verpletterd en ga je dood. Het is niet duidelijk of hij verdwaalde omdat hij te veel water had gedronken of omdat hij zoveel water dronk omdat hij verdwaald was. Als de hersencellen opzwellen, kan namelijk eerst een toestand van verwardheid optreden die ervoor zorgde dat hij zich niet meer kon oriënteren. (laatste update: 15u45)

Bron(nen):   News.com.au  HLN    

7 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. FloatingSoulPeter

    Dan moet je aardig wat water drinken.
    Ik denk dat hier meer aan de hand is.
    Van warmte zet je ook uit.

    • Redactie Welingelichte Kringen

      Ja, dan moet je denken aan 3 liter per uur.
      Andere factoren die een rol spelen: algemene gezondheidstoestand, medicatiegebruik, braken (natriumverlies en dan veel drinken om de vieze smaak weg te spoelen), honger en je maag ergens mee willen vullen, diarree (natriumverlies), …
      Warmte zorgt ervoor dat je meer dorst krijgt en dat je natrium verliest via transpiratie.
      Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van factoren.

      (in antwoord op FloatingSoulPeter)
  2. Niegol

    Natrium afbreken? Wow, dat zou best knap zijn.

    Helaas volledige onzin, dat kan alleen in een kernreactor.

    beetje jammer dat….

  3. Jannie Ooms

    Ik ben echt een leek op dit gebied. Leg dat van die natrium eens uit? Natrium? Dat is toch zout, dacht ik?

    • Redactie Welingelichte Kringen

      Ja, het betekent dat het zoutgehalte in het bloed daalt en daaraan passen de cellen zich aan. Dan gaan ze meer water opnemen en zwellen ze steeds verder op.

      Natrium wordt niet afgebroken: als je 100 gram zout oplost in 1 liter water en je gooit er 3 liter water bij, dan is het zoutgehalte lager zonder dat er natrium verdwijnt. Maar wie veel drinkt, moet ook veel plassen en zo wordt ook natrium afgevoerd.

      Veel water drinken is daarom minder erg als je er ook wat bij eet of extra zout neemt (veel drop meenemen als je een oerwoud gaat verkennen!).

      (in antwoord op Jannie Ooms)
  4. johandevri

    sorry maar wat een broodje AAP verhaal dit!!

  5. De Stacaravan

    Apart, je zou juist denken dat je lichaamscellen minder water vast zouden houden bij gebrek aan natrium.

Reacties niet toegestaan