Dit gebeurt er met je lichaam als je minder dan acht uur slaapt

Het leven te kort om lang te slapen? Een foute gedachte, want wie weinig slaapt heeft juist meer kans op een korter leven. Volgens professor Johan Verbraecken, medisch coördinator van het Slaapcentrum aan het UZ Antwerpen heeft bijna iedereen 7 tot 9 uur slaap nodig, een enkeling kan met minder toe. Hij bespreekt in Vlaamse krant De Morgen de ernstige gevolgen van een langdurig slaaptekort. 1. Minder energie "Door te weinig te slapen, bouw je een slaapschuld op", zegt Verbraecken. "Daardoor krijg je een grotere behoefte om te slapen. Dat leidt tot de bekende klachten: je bent slaperig, kan je niet goed concentreren, je hebt minder energie en voelt je lomer." 2. Meer ziektes Een studie van de universiteit Carnegie Mellon in Pittsburgh, die verscheen in Sleep, stelt dat mensen die minder dan 6 uur slapen 4,2 keer meer vatbaar zijn voor een verkoudheid dan wie meer dan 7 uur slaapt. Een slaaptekort zorgt er voor dat het immuunsysteem niet naar behoren functioneert. "Afweerstoffen worden in de diepe slaap aangemaakt", legt Verbraecken uit. 3. Overgewicht "Bij te weinig slaap treedt er een stressreactie van het lichaam op", aldus de slaapprofessor. "De cortisol neemt toe en de suikerniveaus gaan omhoog. Het hongerhormoon ghreline stijgt en het verzadigingshormoon leptine neemt af. Daardoor zijn we, als we te weinig geslapen hebben, geneigd om meer en langer te eten dan goed voor ons is."

4. Verminderde cognitieve vaardigheden "De hersenfuncties waarvoor de frontale kwab in de hersenen verantwoordelijk is, zijn sterk onderhevig aan slaaptekort", legt de professor uit. "Als je te weinig slaapt, gaan die functies achteruit." De gevolgen zijn een verslapte aandacht, een slechter geheugen en een tragere reactietijd.

5. Minder controle over emoties Een studie van Harvard Medical School toonde met MRI’s aan dat een slaapgebrek 60 procent meer activiteit veroorzaakt in de emotionele gebieden van de hersenen. Dat verklaart mogelijk waarom we dan prikkelbaarder, agressiever en driftiger zijn. "Als je te weinig slaapt, word je meer door impulsen gedreven", zegt Verbraecken.

6. Hartaanvallen Volgens een studie van Chicago Medical School lopen mensen die minder dan 6 uur per nacht slapen tweemaal zoveel risico op een beroerte of hartaanval. Dat heeft waarschijnlijk te maken met verstoringen van de algemene gezondheid en biologische processen van het lichaam. Het is bijvoorbeeld bekend dat de bloeddruk stijgt wanneer je te weinig slaapt.

7. Kortere levensverwachting "Door een activatie van al die mechanismen ontstaat er een algemene negatieve gezondheidstoestand", zegt Verbraecken. "Dat kan op termijn ook leiden tot een grotere kans op kanker, gastro-intestinale problemen en andere ziektes, wat het risico op overlijden vergroot."

Bron(nen):   De Morgen