Waarom je echt nooit meer een schijfje citroen in je drankje moet doen

Het fleurt je water met prik een beetje op, geeft wat extra smaak aan je gin-tonic of kopje thee, maar gezond is het allerminst: het aloude schijfje citroen kun je beter achterwege laten volgens toxicoloog Jan Tytgat. “Die schillen zitten vol pesticiden en kunnen zelfs kankerverwekkend zijn.”

Eerder werd al wel gesuggereerd dat de schijfjes citroen onhygiënisch zijn, maar wat veel erger is zijn de pesticiden die in de citroen zitten. “Vooral de schil is de boosdoener”, zegt Tytgat van KU Leuven. “Die schil is een poreuze spons die ervoor zorgt dat het vruchtvlees niet uitdroogt in het droge klimaat waarin citroenen groeien. Helaas bevat zo’n schil ook slechte stoffen, denk aan pesticiden.”

“In je drankje komen die stoffen vrij, zeker in het warme water van een thee. Pesticiden die in het lichaam worden opgenomen, kunnen het immuunsysteem en de vruchtbaarheid aantasten. Sommige zijn vermoedelijk zelfs kankerverwekkend.” Mocht je toch verzot zijn op je schijfje citroen kies dan voor biologische vruchten, raadt de toxicoloog aan.

 

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws