De opwinding over suiker is sterk overdreven

“Er is niks giftigs aan suiker, integendeel: ons lichaam heeft de stof nodig. Suiker wordt in de maag en darmen opgeknipt en komt als glucose en fructose in het bloed terecht. Fructose wordt ook grotendeels omgezet in glucose, dat brandstof levert aan de cellen. Onze hersenen kunnen niet zonder. Er is maar één ziekte die rechtstreeks door suiker wordt veroorzaakt en dat is tandbederf.” In de Volkskrant rekenen wetenschappers af met de plotselinge haat tegen suiker. We zouden er dood aan gaan. En zeker toegevoegde suiker moet het ontgelden. Wat dat laatste betreft: onzin. “De darmcellen die de opgeknipte onderdelen van suiker opnemen, hebben geen oogjes, zegt hoogleraar Fred Brouns. Het enige wat je niet moet doen is en veel suiker eten en veel vet veel ander voedsel. Dat is niet goed. Maar dat is ook geen nieuws.

We voorkomen geen ziekten door de focus alleen op suiker te leggen, aldus Brouns. De cijfers geven hem gelijk: de consumptie van suiker is in Nederland al jaren stabiel maar het aantal mensen met obesitas blijft stijgen. De hype slaat dus nergens op

Bron(nen):   Volkskrant