Dun willen zijn zit in de genen

Elke dag worden vrouwen geconfronteerd met dunne modellen in de media. Vaak wordt geroepen dat dit schoonheidsideaal bijdraagt aan het ontwikkelen van eetstoornissen in de Westerse cultuur. Maar uit een nieuw onderzoek van de Michigan State University blijkt dat we de media niet volledig als schuldigen kunnen aanwijzen. Dun willen zijn blijkt voor een deel genetisch bepaald te zijn. Het onderzoek werd uitgevoerd op tweelingen. Eeneiige tweelingen hebben voor 100 procent dezelfde genen, terwijl twee-eiige tweelingen maar 50 procent van hun genen delen. Bij 343 vrouwelijke tweelingen tussen de 12 en 22 werd gemeten in hoeverre zij wilden lijken op modellen uit tijdschriften of filmsterren. Als was vastgesteld in hoeverre zij dun zijn als ideaal zagen, werden de eeneiige tweelingen vergeleken met de twee-eiige tweelingen. De identieke tweelingen bleken veel vaker hetzelfde over het dunne ideaalbeeld te denken dan twee-eiige tweelingen. De wens om aan het ideaalbeeld te voldoen bleek voor 43 procent erfelijk bepaald te zijn. Bijna de helft van de reden waarom we dun willen zijn zit dus in onze genen.

Bron(nen):   Business Insider  The Atlantic  Bron foto  

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. André Somers

    “Bijna de helft van de reden waarom we dun willen zijn zit dus in onze genen.”
    Nee, dat is dus niet de conclusie. De conclusie staat er vlak boven: “De wens om aan het ideaalbeeld te voldoen bleek voor 43 procent erfelijk bepaald te zijn.”
    Dat betekent dus niet de wens om dun te zijn, maar de wens om aan het ideaalbeeld te voldoen voor 43% erfelijk bepaald is. Maar op wat geldt als ideaalbeeld heeft de media of modeindustrie natuurlijk nog altijd een zeer bepalende invloed.

  2. Le_bon_sauvage

    Inderdaad, volgens WIK zou het onderzoek in de middeleeuwen tot heel andere conclusies hebben geleid, namelijk dat dik willen zijn in de genen zit…

Reacties niet toegestaan