Blunders met terugroepactie besmette zalm

Het had nooit vijf dagen mogen duren voordat een terugroepactie van de met salmonella besmette zalm op gang kwam voor andere producten waarin de zalm van Foppen zit. Dat zegt voedingsmiddelendeskundige IJsbrand Velzeboer van adviesbureau Scienta Nova in Raalte tegen dagblad de Stentor.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit meldt vijf dagen na de eerste ‘recall’ dat de zalm ook in andere producten verwerkt zou kunnen zijn. ‘De NVWA  produceert een lange lijst met producten die ook maar bij de terugroepactie betrokken moeten worden. De vraag is of de NVWA hiernaar niet heeft gevraagd of dat Foppen is vergeten hieraan te denken, zegt Velzeboer. In ieder geval is het volgens hem een ernstige fout die juridische gevolgen kan krijgen.

Iedere voedingsmiddelenproducent is verplicht om binnen vier uur een traceerbaarheidslijst te overleggen waar de producten naartoe gegaan zijn en wat de grondstofbronnen zijn. Velzeboer: ‘Die lijst had vrijdag 28 september al klaar moeten liggen en niet vijf dagen later, op 3 oktober. Iemand heeft zitten slapen.’

 

Bron(nen):   De Stentor