Drie koppen koffie per dag waarschijnlijk echt gezond

Ooit stond koffie bekend als een ongezond goedje waar je beter niet te veel van kon nemen. Maar daar is de wetenschap op teruggekomen. Een grote overzichtsstudie concludeert nu: koffie is eerder goed dan slecht voor je.

Drie tot vier kopjes per dag leveren je waarschijnlijk gezondheidsvoordelen op, zo valt te lezen in vakblad BMJ. Uit de analyse van meer dan tweehonderd studies blijkt dat gematigde koffiedrinkers minder kans hebben op sommige soorten kanker, hartziekten, beroertes en vooral leveraandoeningen. Maar te veel koffie tijdens de zwangerschap is mogelijk wel slecht.

Toch zeggen de onderzoekers van de universiteit van Southampton dat niet helemaal duidelijk is of het echt koffie is wat het verschil maakt. "Factoren als leeftijd, of mensen roken en hoeveel ze sporten kunnen allemaal meegespeeld hebben," zo klinkt het.

De studie past in een rijtje onderzoeken dat stelt dat koffie gezond is. "De voordelen van gematigde koffieconsumptie zijn groter dan de risico's," aldus de onderzoekers.

   

Bron(nen):   BBC