Ook jongens blijken steeds jonger te gaan puberen. Maar onduidelijk is waarom

Uit een grote studie van de vereniging van Amerikaanse kinderartsen blijkt dat de puberteit bij jongens eerder start dan de 11,5 jaar die algemeen als norm werd gehanteerd. De allereerste tekenen van de puberteit zijn er (gemiddeld) een half jaar tot een jaar eerder. Dat sluit aan bij de wetenschap dat ook meisjes sneller puber worden, met als eerste signaal het prille begin van de ontwikkeling van borsten. Onduidelijk is waarom we vroeger stappen zetten richting volwassenheid. Een reden zou kunnen zijn dat de verbeterde voeding het lichaam eerder rijp maakt voor de volgende stap. Maar pyschosociale aspecten - kinderen maken meer volwassen dingen mee - kunnen volgens de New York Times ook een rol spelen

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. meesan

  Pubertijd? Puberteit!

 2. snowyboyclub

  Het woord puberteit kan ook geschreven worden als pubertijd. !

  Ik weet zeker dat het eten van volgestopt hormoon vlees zoals hamburgers McDonald’s oorzaak is. Mijn zoon had in groep 8 al schaamhaar echter hij was niet de enige. Op de voetbalclub waren een paar jongens van C1 klasse nog naakt van het douchen in de kleedkamer. Ik wou hem ophalen en zag ongeveer dat zeg maar van de 11 jongens er 5 schaamhaar hadden.
  Met 12,5 jaar in de brugklas zijn eerste natte droom. En nu met 14 jaar heeft hij al een penislengte van een volwassen man. Ook heeft hij een vriendinnetje, dus maar condooms gekocht. Als hij er aan toe is kan hij het gebruiken of oefenen het aantrekken van het rubbertje latex.
  En hij is nog in de groei waar stop het groeien?

Reacties niet toegestaan