Is alcohol nu goed of slecht voor je hersenen?

We leren steeds meer over de schadelijke gevolgen van alcohol. Vermoedelijk is een wijntje veel slechter voor onze gezondheid dan we tot nu toe dachten. Maar hoe zit dat met de hersenen? Over het effect van alcohol op ons brein verschenen onlangs twee tegenstrijdige studies.

Begin februari werd er in vakblad Scientific Reports bericht over een onderzoek dat aantoonde dat matig alcoholgebruik de hersenen zou ‘schoonmaken’. Het zou ontstekingsremmend werken en de gifstoffen die in je brein in verband worden gebracht met Alzheimer neutraliseren. Maar deze week beweerde een Franse studie juist het tegenovergestelde. Er werden 31,5 miljoen mensen vijf jaar lang gevolgd. Daarvan kregen er ruim een miljoen de diagnose dementie. Belangrijkste reden volgens de Fransen? Alcohol. Probleemdrinkers zouden zelfs drie keer zoveel kans hebben om dement te worden.

Zoals vaak met alcohol zit het verschil hem in de hoeveelheid. In het Franse onderzoek ging het om stevige drinkers, mannen die dagelijks zes en vrouwen die elke dag minstens vier glazen dronken. Bij de andere studie hadden de wetenschappers het over gematigd drinken dus maximaal twee glazen per dag. Moraal van dit verhaal: voor je hersenen zou twee glazen per dag goed kunnen zijn, maar zeker niet meer dan dat.

 

Bron(nen):   AD