Gevaar voor kinderen: Tientallen huizen te dicht bij hoogspanningskabels

Eerder al maakte de Gezondheidsraad bekend dat er aanwijzingen zijn dat kinderen die dicht bij hoogspanningskabels wonen een hogere kans hebben op leukemie. RTL Nieuws ontdekte dat er zeker tientallen woningen in Nederland zijn die te dicht bij de kabels staan.

Mogelijk gaat het om nog veel meer huizen, maar het is geheim waar de grondkabels precies liggen uit angst voor aanslagen. Toch lukte het de redactie om een aantal plaatsen te achterhalen waar huizen te dicht bij de kabels staan en de bewoners dus worden blootgesteld aan een te hoog stralingsniveau.

De norm is een magneetveldsterkte van maximaal 0,4 microTesla. Een hoger stralingsniveau geeft een licht verhoogde kans op kinderleukemie, aldus de Gezondheidsraad. Die vindt dat dezelfde maatregelen moeten worden genomen als bij bovengrondse kabels. Daarvoor geldt nu al dat er in de buurt geen nieuwe woningen, scholen en kinderdagverblijven mogen worden gebouwd. Mensen die er direct onder wonen kunnen zich laten uitkopen. Dat kostte de overheid tot nu toe al 30 miljoen euro, terwijl de magnetische straling in de meeste gevallen minder sterk is dan bij hoogspanning onder de grond.

Minister Wiebes en staatssecretaris Van Veldhoven laten aan RTL Nieuws weten: “Dit vraagstuk is nieuw en nemen we erg serieus. We gaan met urgentie kijken naar de aard van de risico’s en op welke manier het beleid kan worden versterkt. Het staat buiten kijf dat onze energievoorziening veilig moet zijn voor alle Nederlanders.”

Bron(nen):   RTL Nieuws