Dik en fit bestaat niet: altijd meer kans op hart- en vaatziekten

Dik maar toch gezond zijn is een mythe blijkt uit een grote nieuwe studie. Als je obesitas hebt maar metabolisch gezond bent, loop je toch een veel grotere kans op hart- en vaatziekten.

Dat blijkt uit een dertig jaar durende studie onder 90.000 vrouwen. Zelfs als de zware vrouwen geen last hadden van een hoge bloeddruk, hoog cholesterol of voortekenen van diabetes type 2 dan hadden ze een meer dan 50 procent hogere kans om hart- en vaatziekten te ontwikkelen dan vrouwen met een normaal gewicht.

Hoofdonderzoeker professor Matthias Schulze vertelt: “Onze grote studie bevestigt dat metabolisch gezonde obesitas geen onschuldige aandoening is. Zelfs vrouwen die tientallen jaren lang nergens last van hebben, lopen een hoger risico op hart- en vaatziekten.” De ‘dik maar fit’-theorie suggereert dat extra gewicht niet schadelijk is zolang zaken als bloeddruk en cholesterol maar op orde zijn. Maar die vlieger gaat dus niet op.

Voor de nieuwe studie kregen de proefpersonen tussen 1980 en 2010 elke twee jaar een vragenlijst toegestuurd waarin gevraagd werd naar hun BMI, metabolische gezondheid, leefstijl en medische geschiedenis. Zelfs de te dikke vrouwen met gezonde waarden als het gaat om bloedsuikerspiegel, cholesterol en bloeddruk hadden 57 procent meer kans op hart- en vaatziekten.

 

Bron(nen):   Metro UK