Dit populaire dieet lijkt nog meer gezondheidsvoordelen te hebben

Het is razend moeilijk om aan te tonen of een dieet gezond is en of het beter werkt dan andere diëten. Maar het nu zo populaire ‘intermittent fasting’ oftewel vasten met tussenpozen lijkt toch bewijsbaar gezond.

Onder meer in Silicon Valley is iedereen bezig met ‘intermittent fasting’ (IF). De techies eten alleen op bepaalde tijdstippen, bijvoorbeeld van de ochtend tot de middag of van de middag tot de avond. Ze zouden kunnen eten wat ze willen en toch afvallen, zolang ze zich maar aan de vaste eettijden houden en de rest van de dag vasten.

Uit eerder onderzoek met proefdieren bleek al dat het vasten veroudering tegengaat, de bloeddruk verlaagt en zelfs de kans op kanker zou verkleinen. Probleem met die studie was dat het ten eerste enkel op ratten is getest en ten tweede dat de voordelen alleen leken op te treden, omdat de dieren mínder aten. Onduidelijk was of er ook gezondheidsvoordelen zitten aan het tijdelijk vasten als je zoveel eet dat je niet afvalt.

Nu is er toch een kleine studie bij mensen uitgevoerd die aantoont dat ook het vasten op zich gezond is. De deelnemers profiteerden van gezondheidsvoordelen als een lagere bloeddruk, terwijl ze periodiek vastten, zonder minder calorieën binnen te krijgen. “We hebben ontdekt dat dit dieet gezondheidsvoordelen heeft die helemaal losstaan van afvallen”, zegt hoofdonderzoeker Courtney Peterson van de Universiteit van Alabama tegen Business Insider.

 

Bron(nen):   Business Insider