Protonentherapie tegen kanker: Nu nog alleen in Groningen, straks overal

Protonentherapie heeft de toekomst in de strijd tegen kanker. Dat zegt initiatiefnemer Hans Langendijk. “Over een jaar of tien heeft elke ziekenhuisafdeling voor radiotherapie een eigen protonenfaciliteit.”

Nu is er alleen nog een protonentherapiecentrum in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Protonen, de bouwstenen van atomen, kunnen heel gericht op tumoren worden afgevuurd. “Het belangrijkste gevaar voor complicaties is wanneer gezond weefsel wordt blootgesteld aan straling. Hoe hoger de dosis, hoe groter de kans op complicaties.”

Bij longkanker is dat bijvoorbeeld een groot probleem. “Je zou die tumor eigenlijk een hogere dosis willen geven om hem uit te schakelen. Dat kon niet omdat er te veel gezonde weefsels omheen liggen. Nu kan de dosis omhoog. Dat vergroot de overlevingskans.”

Sinds 22 januari heeft het ruim 70 miljoen euro kostende centrum al dertig patiënten behandeld. Het zijn voornamelijk kinderen die anders naar het buitenland hadden gemoeten. Bij protonentherapie komen er uit een draaiend kastje protonen, terwijl de patiënt op een tafel ligt. “Het is indrukwekkend, ook voor collega’s die er voor het eerst komen”, zegt Langendijk. Nu is er nog alleen een centrum in Groningen, binnenkort openen er ook centra in Delft en Maastricht.

Bron(nen):   RTL Nieuws