Dit doet verwaarlozing met de hersenen van een kind

De hersenen van een kind dat wordt verwaarloosd zijn aanzienlijk kleiner en minder ontwikkeld dan van een kind dat wel liefde krijgt. Op deze foto zie je twee hersenen van driejarige kinderen. Links zie je de hersenen van een kind dat goed (of normaal) wordt verzorgd door de moeder. Rechts zie je de hersenen van een kind dat is verwaarloosd en geen aandacht van de moeder krijgt. De hersenen zijn niet alleen een stuk kleiner, ook komen er meer 'zwarte vlekken' voor. Dit schokkende verschil heeft volgens neurologen maar één oorzaak: of een kind wel of geen moederliefde krijgt. Volgens de onderzoekers lopen kinderen met de kleinere hersenen meer gevaar in aanraking te komen met drugs en geweld. Ze worden eerder werkloos en afhankelijk van anderen en hebben een grotere kans op mentale- en gezondheidsproblemen. Ook zullen zij later hun eigen kinderen meer verwaarlozen. Images of the brains of two three-year-old children clearly showing the effects of neglect - What's the difference between these two brains?  

Bron(nen):   The Telegraph  Bron foto    

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. André Somers

    Bij dit soort onderzoek ben ik altijd heel sceptisch of er wel goed onderzoek is naar wat de oorzaak is, en wat het gevolg. Dat is lang niet altijd evident. Dat verwaarloosde kinderen kleinere hersenen hebben, zou inderdaad kunnen komen door de verwaarlozing (dan is wel nodig om met een aannemelijke hypothese te komen hoe dat dan werkt), maar het kán ook zo zijn dat het verband andersom is, bijvoorbeeld doordat (een slag in de lucht) kinderen met minder ontwikkelde hersenen veel lastiger zijn en veel meer huilen, en dat weer verwaarlozing in de hand werkt. Dit is natuurlijk ook een zeer slecht gefundeerde hypothese, maar als niet duidelijk gemaakt wordt hoe het verband werkt, is het net zo mogelijk.

    Nog maar eens: een statistisch verband is nog geen kennis, laat staan begrip. Het is alleen het gegeven dat twee fenomen vaak samen voorkomen, maar zegt niets over wat wat veroorzaakt.

Reacties niet toegestaan