Doodgewone medicijnen leiden mogelijk tot depressie

Gaat de depressie-epidemie hand in hand met het toegenomen medicijngebruik? Een derde van de Amerikanen slikt middelen die depressies als bijwerking op de bijsluiter hebben staan.

En uit nieuw onderzoek blijkt dat mensen die zo’n medicijn gebruiken vaker last hebben van depressies dan mensen die de middelen niet slikken. Veel patiënten nemen ook meer dan één middel met depressie als bijwerking. De onderzoekers ontdekten dat het risico op de psychische aandoening daarmee nog groter wordt, schrijft The New York Times.

Er zijn zo’n 200 medicijnen die een depressie kunnen veroorzaken. Daar zitten hele doorsnee middeltjes bij, zoals pillen tegen maagzuur, beta-blockers tegen hoge bloeddruk, anticonceptie-pillen, prednison en zelfs ibuprofen.

“Het was verrassend en zorgwekkend om te zien hoe veel medicijnen depressies en suïcidale neigingen als bijwerking hebben. Zeker gezien het hoge zelfmoordcijfer en aantal depressieve mensen in dit land,” zegt hoofdonderzoeker en assistent-professor Dima Mazen Qato van de University of Illinois in de krant.

Professor in de psychiatrie dr. Philip R. Muskin van Columbia University, die niet betrokken is bij de studie, benadrukt dat dit natuurlijk niet wil zeggen dat er een direct verband is tussen de medicijnen en depressies, wel raadt hij artsen aan om de link in hun achterhoofd te houden als ze de middelen voorschrijven. Muskin zegt daarover: “Er zijn meer zelfmoorden, maar of het correleert met medicijngebruik? Het eerlijke antwoord is: dat weten we niet. Kan het een rol spelen? Het eerlijke antwoord is: Ja, natuurlijk kan dat.”

Bron(nen):   The New York Times