De hypocrisie rondom energiedrank: zo slecht is het helemaal niet

Er zijn genoeg mensen die ongestoord een fles wijn drinken, maar om gezondheidsredenen een energiedrankje weigeren. Zijn Red Bull en aanverwanten dan echt zo slecht voor je?

Het simpele antwoord is ‘nee’. Als je naar de ingrediëntenlijst kijkt, is er niets dat verklaart waarom energiedrank zo ongezond zou zijn. Er zitten zeven klontjes suiker in, maar dat is net zoveel als in een glas cola of sinaasappelsap. Er zit cafeïne in, maar niet meer dan in een kop koffie. Bovendien wordt steeds meer aangetoond dat dat juist goed voor je is.

“In theorie is het wat deze twee ingrediënten betreft niet gezonder om een kopje koffie en een glas sinaasappelsap te drinken, in plaats van een glas Red Bull,” reageert onderzoeker Jeanne de Vries van Wageningen Universiteit in Trouw.

Over dat andere verguisde ingrediënt taurine bestaat onduidelijkheid, maar feitelijk is het een bouwstof van eiwitten die het lichaam zelf aanmaakt en we binnen krijgen via dierlijke producten. “We weten niet hoe schadelijk dat precies is. Het zou zelfs kunnen dat taurine de effecten van cafeïne op je hart en bloedvaten wat opheft”, zegt De Vries. Onderzoekers schreven in vakblad Nature dat bij dieren zelfs is aangetoond dat taurine goed is voor de hersenen en het geheugen, maar meer onderzoek is nodig om te concluderen dat het ook bij mensen zo werkt.

De gezondheidsklachten die soms bij jongeren ontstaan komen vaak voort uit het drinken van heel veel energiedrank en aangezien ze kennelijk in de verleiding komen er veel van te nemen, is een verbod op de verkoop ervan aan minderjarigen heus niet zo’n slecht idee.

Maar als je volwassen bent en geen liters van het spul drinkt, kan een Red Bulletje op zijn tijd weinig kwaad. Vrees je voor je lijn, dan kun je natuurlijk de light-variant nemen, want nee ook aspartaam is niet slecht voor je. Te dik zijn wel.

Bron(nen):   Trouw