Is een dure zonnebril ook beter voor je ogen?

Dat je graag een dure zonnebril wil, omdat je dat merk leuk vindt, is helemaal goed, maar maak jezelf niet wijs dat een Ray-Ban of Oakley echt beter is voor je ogen.

Wel adviseert het Oogfonds om te allen tijde een zonnebril op te zetten, hoe kort je ook naar buiten gaat. “Je merkt niks van uv-stralen, dat merk je pas op latere leeftijd aan je ogen”, vertelt opticien Hartger Fijten van Tempel Optiek tegen RTL Nieuws. “Door blootstelling aan uv heb je een grotere kans om staar te krijgen.”

De prijs van een zonnebril zegt niet veel, waar je wel op moet letten is het keurmerk. Staat er op het label of op een sticker op de bril 100% UV of UV400 dan betekent het dat de bril 100 procent oogbescherming geeft. Verder is het belangrijk dat de glazen groot genoeg zijn, zodat er geen zonlicht langs de zijkant naar binnen komt.

Tenslotte kun je nog op het pootje van de bril kijken naar het CE-keurmerk. Is dat drie of vier dan is de bescherming ook beter. Glazen zonder keurmerk houden wel het zichtbare zonlicht tegen, maar niet de onzichtbare UV-straling en juist die is schadelijk voor je ogen.

Het is dus echt niet nodig om honderd euro of meer uit te geven aan een zonnebril. Bij de dure merken moet je net zo goed controleren of er aan het keurmerk is voldaan.

Bron(nen):   RTL Nieuws