Waarom je nieuwe kleding écht eerst moet wassen

De verleiding is groot om een nieuwe broek of bloes direct aan te trekken. Toch is dat geen goed idee. Er zitten tegenwoordig zoveel chemicaliën in, dat je nieuwe kleren echt beter eerst kunt wassen.

Een vijfde van alle nieuwe kleding bevat stoffen als nonylfenol, benzidine, formaldehyde, chroom en nikkel. Die kunnen allergische reacties veroorzaken en zelfs kankerverwekkend zijn. Dat schrijft het Franse Nationaal Agentschap voor de Veiligheid van Voedsel, Milieu en Arbeid na onderzoek.

Het gaat met name om verfstoffen waarvan restanten achterblijven, maar ook chemicaliën om te voorkomen dat schimmels en insecten tijdens het vervoer in de kleding terecht komen. Het is vooral oppassen geblazen met goedkope accessoires en feloranje kleding. Die laatste zou loodchromaat kunnen bevatten.

De Belgische dermatologe Jo Lambert (UZ Gent) ziet een scherpe toename van het aantal huidallergieën door de chemische stoffen in kleding. “Zeker in een vochtige omgeving kunnen kleine moleculen loskomen en binnendringen in de huid. Die kunnen voor tijdelijke irritaties zorgen, zoals eczeem, roodheid, jeuk of een branderig gevoel.”

Allergieën komen vaker voor bij synthetische stoffen, zoals polyester en acryl en die zijn de laatste jaren juist in opmars door de opkomst van ketens als Primark. “Om de stof kreukvrij en kleurvast te houden, worden daarin zogenaamde formaldehydevrijstellers gebruikt. Katoen, linnen en zijde houden hun kleur van nature meer vast,” besluit Lambert.

Bron(nen):   HLN