Londense bankiers vaker hartaanval: “Als je zo blijft werken, ga je dood”

Jonge mensen krijgen steeds vaker hartklachten, waarschuwen experts. “Het is zo normaal dat iemand van 25 met een hartaanval binnenkomt, dat ik niet eens meer gechoqueerd ben,” aldus een Britse cardioloog.

Laura is zo’n jonge vrouw bij wie het misging. Ze werkte regelmatig tot 4 uur ‘s nachts door bij een grote Europese bank en belandde drie keer in twee jaar in het ziekenhuis. De artsen zeiden haar: “Als je door blijft werken, overleef je het niet.”

Laura wil anoniem blijven, omdat ze bang is voor represailles van de bank. Ze beschrijft hoe ze dag en nacht aan het werk was. Zelfs toen ze een keelontsteking had, moest ze door werken. De infectie verspreidde zich naar haar hart waardoor ze in het ziekenhuis terecht kwam. Op een maandagochtend in 2015 werd ze wakker met pijn in haar borst. “Ik had een hartaanval,” vertelt ze. Vlak daarna verliet ze de bank. “Mijn man dwong me om te stoppen. Hij zei dat het het geld niet waard was.”

Niet geschokt
Ze is niet de enige. Cardiologen vertellen aan Business Insider dat steeds meer jonge bankiers in hun twintiger en dertiger jaren in het ziekenhuis worden opgenomen met hartproblemen. “Het is zo gewoon nu dat jonge mensen een hartaanval krijgen. Ik ben niet eens meer geschokt. Het is niet meer: ‘oh mijn god, ze is nog maar 25′,” aldus cardioloog Ahmed Elghamaz van het London North West University Hospital.

De toename van het aantal hartaanvallen en andere hartklachten is waarschijnlijk het gevolg van een ongezonde, drukke leefstijl waarbij mensen veel langer werken dan vroeger, zegt Elghamaz. Een langlopende studie bevestigt zijn hypothese. Onderzoekers van het University College London volgden meer dan 10.000 Britse ambtenaren vanaf halverwege de jaren tachtig. Werknemers onder de vijftig met chronische stress hadden 68 procent meer kans op een hartaanval.

Drugsgebruik
Ook het drugsgebruik onder veel jonge bankiers kan een rol spelen. Een andere cardioloog, dr. Syed Ahsan, behandelde onlangs een bankier van eind 20 met hartproblemen. “Hij gebruikte steeds meer cocaïne en werkte 12 tot 14 uur per dag. Hij sliep nauwelijks en kwam binnen met hartkloppingen en episodes van black-outs.”

Bron(nen):   Business Insider