Hoe slecht is de luchtkwaliteit in de buurt van boerderijen?

Je denkt: op het platteland is de lucht fris en schoon. Geen auto’s en fabrieken die de lucht vervuilen, maar natuur, groen en open ruimtes. Toch is dat niet helemaal waar. In regio’s met veel vee is de luchtkwaliteit juist slecht.

Dagblad Trouw schrijft over Venray, de gemeente met de hoogste veedichtheid van Nederland. Er leven 650.000 varkens en 4 miljoen kippen binnen de gemeentegrenzen van het Limburgse plaatsje.

Mia Wegh en André van Maarschalkerwaard uit Leunen vlak onder Venray maken zich zorgen over de effecten daarvan op de luchtkwaliteit en hebben de groep Gezond Leefmilieu Venray (GLV) opgericht. Ze willen zelf een onderzoek starten en metingen verrichten. Hun zorgen zijn niet onterecht.

De Universiteit Maastricht stelde dit voorjaar vast dat er in Noord-Limburg, waar Venray ligt, veel meer baby’s worden geboren met aangeboren afwijkingen. Ook meet het RIVM dat er in de regio meer fijnstof in de lucht zit dan elders.

Maar niet alleen onderzoeken wijzen in de richting van het vele vee als veroorzaker van luchtvervuiling, ook de eigen ervaring leert dat de lucht niet best is in de omgeving van Venray. Wegh zegt tegen de krant: “De merkbare overlast is de laatste jaren enorm toegenomen. Het grijpt je soms letterlijk bij de keel. Er zijn hier dagen dat je niet buiten kunt lopen, je adem wordt je afgesneden.”

Bron(nen):   Trouw