Experts: “Stop met het toevoegen van kankerverwekkende stoffen aan vlees”

Een grote groep wetenschappers waarschuwt voor de toevoeging van nitriet aan bewerkt vlees, zoals ham en bacon. Het is kankerverwekkend stellen ze in een veelgelezen stuk in The Guardian.

Nitriet geeft bewerkt vlees zijn aantrekkelijke roze kleur en zou nodig zijn voor de voedselveiligheid, beweert de vleesindustrie. De groep wetenschappers en politici onder leiding van de bekende voedingswetenschapper professor Chris Elliott stelt echter dat er een ‘consensus is in de wetenschappelijke opinie’ dat de nitrieten die in vleeswaren worden gebruikt carcinogenen produceren die nitrosamines worden genoemd. Er is bewijs dat deze stoffen leiden tot zeker 6.600 gevallen van darmkanker per jaar in het Verenigd Koninkrijk. Dat is vier keer zoveel als het aantal verkeersdoden op de Britse wegen.

In een statement, dat de wetenschappers deze week uitbrachten, waarschuwen ze dat “er niet genoeg wordt gedaan om de bevolking bewust te maken van het nitriet in verwerkt vlees en de gezondheidsrisico’s die daarmee gepaard gaan.” In 2015 bracht de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwerkt vlees voor het eerst in verband met jaarlijks 34.000 gevallen van darmkanker wereldwijd. De WHO noemde nitriet en nitrosamines als de vermoedelijke oorzaak.

Dit jaar verschenen nog twee zorgwekkende studies. Zo concludeerden onderzoekers van de Glasgow University op basis van data van meer dan 250.000 Britse vrouwen dat het minder eten van onder meer ham en salami de kans op borstkanker verlaagt. De Amerikaanse John Hopkins University ontdekte dan weer een directe link tussen nitriet en psychische problemen. Het is volgens de wetenschappers dus de hoogste tijd om radicaal te minderen met het eten van verwerkt vlees of toch in elk geval de nitrieten te vervangen voor andere stoffen.

 

Bron(nen):   The Guardian