Damrak hoger richting jaarwisseling

Economie
door anp
maandag, 31 december 2018 om 11:47
damrak hoger richting jaarwisseling1546253312
De aandelenbeurs in Amsterdam won maandag nog wat terrein tijdens de laatste verkorte handelssessie van het jaar. Ook de andere Europese beurzen gingen vooruit. Opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump zorgden voor enige hoop op een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,8 procent hoger op 487,94 punten. De Amsterdamse hoofdindex stevent af op een jaarverlies van zo'n 10 procent. De MidKap won 1,6 procent tot 655,60 punten.
De beurs in Parijs klom 1 procent en Londen steeg 0,2 procent. De Franse CAC 40-index en de Londense FTSE koersen af op verliezen van respectievelijk 11 en 12 procent in 2018. In Amsterdam, Brussel, Parijs en Londen zijn de markten een halve dag open. De beurzen in Frankfurt en Milaan zijn gesloten vanwege oudjaarsdag.
Telefoongesprek Trump
President Trump zei afgelopen weekeinde op Twitter een lang telefoongesprek te hebben gehad met de Chinese president Xi Jinping over het handelsconflict tussen de beide landen. Een Amerikaanse handelsdelegatie is bezig een bezoek voor te bereiden aan China volgende maand.
Koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak was biotechnoloog Galapagos met een winst van meer dan 4 procent. Kabel- en telecomconcern Altice Europe was de enige verliezer met een min van 1,2 procent. In de MidKap voerde kunstmestproducent OCI de stijgers aan met een plus van ruim 4 procent. Financieel dienstverlener Intertrust was de enige daler met een verlies van 1,2 procent.
Lokale markt
Op de lokale markt zakte Alumexx 3,2 procent. De producent van aluminium ladders liet weten onaangenaam verrast te zijn door de open brief van grootaandeelhouder MountainShield Capital. Volgens MountainShield, dat een belang heeft van bijna 20 procent in het bedrijf, zou Alumexx moeten fuseren met branchegenoot Aluminium Scaffolding Company (ASC). Het aandeel steeg vrijdag al meer dan 27 procent, na de brief van MountainShield.
De euro was 1,1443 dollar waard, tegen 1,1446 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 1,1 procent in prijs tot 45,85 dollar. Brentolie werd 1,4 procent duurder op 53,94 dollar per vat.