Nieuw kankermedicijn blijkt te werken waar andere middelen falen

De resultaten van de eerste experimenten met een nieuw type kankermedicijn zijn veelbelovend. Bij zes verschillende vormen van de ziekte zorgde het middel voor een hogere levensverwachting.

Het gaat om een zogenoemd ‘Trojaans paard’ dat de tumoren van binnenuit aanvalt. Officieel heet het middel tisotumab vedotin (TV). Bij patiënten die geen enkele andere optie meer hadden stopten de tumoren met groeien of krompen ze zelfs. Britse onderzoekers noemen de eerste resultaten van de tests op mensen beter dan verwacht. De behandeling combineert een chemotherapiemiddel met een antilichaam, een biologische molecuul dat zich bindt aan markers op het oppervlak van kankercellen en dat er voor zorgt dat het medicijn naar binnen wordt getrokken.

 

Niet alle patiënten reageerden op de behandeling, maar de positieve effecten hielden gemiddeld 5,7 tot 9,5 maand aan bij mensen die uitbehandeld waren aan onder meer blaas-, baarmoederhals- en longkanker. “Wat zo bijzonder is aan de behandeling is dat het achterliggende mechanisme compleet nieuw is. Het gedraagt zich als een Trojaans paard door stiekem de kankercellen binnen te dringen en ze van binnenuit te doden,” legt professor Johann de Bono van het Britse Institute of Cancer Research uit. “Onze studie toont aan dat het potentieel een groot aantal verschillende soorten kanker kan behandelen en vooral de typen met slechte overlevingskansen.”

Nieuwe medicijnen worden meestal getest op patiënten met vergevorderde stadia van kanker, omdat er een risico is dat de bijwerkingen van een behandeling erger zijn dan de ziekte.

 

Bron(nen):   The Independent