Een kwart van de studenten slikt weleens Ritalin: Is dat erg?

Onder studenten en middelbare scholieren is het steeds normaler geworden om Ritalin te slikken. Het middel dat bedoeld is voor mensen met ADHD zorgt voor extra energie en concentratie tijdens bijvoorbeeld tentamenweken. Maar kan het kwaad om af en toe zo’n pilletje te nemen?

Een kwart van de studenten aan het hbo of de universiteit slikt weleens Ritalin of een aanverwant middel, zo blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). De werkzame stof in Ritalin is methylfenidaat. Dit is vergelijkbaar met amfetamine en valt in de categorie harddrugs. Het heeft een stimulerend effect op het zenuwstelsel. Je voelt je daardoor minder vermoeid, alerter en je concentratievermogen verbetert. Ideaal dus voor wie een tentamen moet leren.

Maar het gebruik is niet zonder gevaar, zegt onder meer Marjorie Nelissen, apotheker bij het IVM. Bekende bijwerkingen van Ritalin zijn slapeloosheid, nervositeit, onrust, angst en emotionele labiliteit. “Mensen die medicijnen slikken die niet voor hen bedoeld zijn, zullen eerder last krijgen van bijwerkingen dan dat ze profiteren van het bedoelde effect. Dat geldt voor alle medicatie, dus ook voor Ritalin,” legt ze uit in Trouw.

Die bijwerkingen hebben juist een slechte invloed op schoolprestaties. “We zien dat scholieren zonder aandachtsstoornis die Ritalin slikken geen betere studieresultaten halen”, zegt de apotheker. “Vaak is het juist andersom en gaan de resultaten achteruit.”

En er schuilt nog meer gevaar in het gebruik van middelen als Ritalin of Concerta. “Er zijn ook meldingen van ernstige bijwerkingen, zoals hart- en vaataandoeningen, maar ook zware depressie en suïcidale neigingen. Zo onschuldig is het slikken van een Ritalinpilletje voor je tentamen dus niet.”

Bron(nen):   Trouw