“Helft van alle kanker bij vrouwen te voorkomen door andere leefstijl”

Bij vrouwen zou de helft van alle gevallen van kanker kunnen worden voorkomen door een gezondere leefstijl. Vier op de tien kankerdiagnoses zou bij mannen vermeden kunnen worden door een gezonder leven.

Dat staat in een nieuwe studie van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek, waarover Het Laatste Nieuws schrijft. De cijfers gelden voor België, maar zullen voor Nederland niet heel veel anders zijn. Als niemand zou roken zou het aantal gevallen van kanker met twintig procent dalen. “Overgewicht bestrijden kan acht procent van de kankers vermijden. Alcohol inperken, niet meer excessief zonnen of onder de zonnebank gaan, gezond eten, actief zijn: heel simpele dingen”, vertelt epidemioloog Marc Arbyn van het gezondheidsinstituut Sciensano tegen de krant.

Arbyn weet wel wat zou helpen: “Alcohol en tabak veel zwaarder belasten. Dat is bijvoorbeeld al een heel effectieve maatregel, maar ook heel impopulair voor een politicus om aan te kondigen”, zegt hij. “Andere ingrepen? Er zijn al landen die zonnebanken verboden hebben. We nodigen de politiek uit om de risicofactoren die hier opgesomd staan, in detail te gaan bekijken.”

Eerder deze maand werd bekend dat het aantal kankerdiagnoses in dertig jaar tijd is verdubbeld. Belangrijkste reden daarvoor is de vergrijzing. De grootste risicofactor voor kanker is nog altijd oud worden, maar daarnaast kan een gezonde leefstijl je kansen om de ziekte te ontlopen fors verbeteren.