Grote studie toont aan: Ook één glas wijn is schadelijk

Kwam je vroeger nog wel weg met een glaasje wijn of twee, tegenwoordig is geheelonthouding het advies. Ook dat ene glaasje bij het eten is al schadelijk. Dat blijkt opnieuw uit een grootschalige studie die in The Lancet verscheen.

Zelfs bij matige drinkers is de kans op hartfalen en beroertes verhoogd. De Britse en Chinese onderzoekers betrokken een half miljoen Chinezen bij hun studie. Omdat zij vaak een mutatie in hun DNA hebben waardoor alcohol moeilijker wordt afgebroken, is nog beter te zien welke schade het aanricht. Volgens de wetenschappers gelden de resultaten desalniettemin voor alle mensen ter wereld.

De studie nam meer factoren mee dan de meeste andere studies, waardoor de effecten beter te meten waren. “Een of twee drankjes per dag verhogen het risico op een beroerte met 10 tot 15 procent. Het idee dat matig drinken goed voor je is, is dus gewoon niet waar,” concludeert professor Richard Peto.

Uit vroegere studies kwam lange tijd naar voren dat gematigde drinkers langer leefden dan geheelonthouders. Bij die onderzoeken bleek te weinig rekening te worden gehouden met andere factoren, zoals dat geheelonthouders ziek waren, waardoor ze niet dronken of vaker vroeger alcoholist zijn geweest. In de hedendaagse onderzoeken wordt daar meer naar gekeken en nu blijkt dus dat elk drankje ongezond is.

Bron(nen):   The Independent