Studie: zonnen voorkomt allerlei ziektes

In de zon zitten is mogelijk toch niet zo slecht als je denkt. Sterker nog, het zou weleens een cruciale rol kunnen spelen in het op peil houden van je immuunsysteem.

Door blootstelling aan zonlicht maakt onze huid vitamine D aan en die vitamine heeft mogelijk een geweldig effect op ons lichaam. Mensen hebben bijvoorbeeld minder kans op allerlei ziektes, waaronder MS, aldus de onderzoekers van de universiteit van Edinburgh. Hun studie schijnt licht op de manier waarop een tekort aan vitamine D de kans op diverse auto-immuunziektes vergroot. De zonnevitamine heeft met name effect op de activering van de T-cellen.

Bij gezonde mensen spelen T-cellen een belangrijke rol in de bestrijding van infecties, maar bij mensen die auto-immuunziektes hebben kunnen deze cellen het eigen lichaamsweefsel aan gaan vallen. Door de cellen bij zowel muizen als mensen te bestuderen ontdekten onderzoekers dat vitamine D ervoor zorgt dat de dendrieten meer produceren van een molecuul dat CD31 heet en dat dit de activatie van T-cellen verhindert. CD31 voorkwam dat de twee celtypen een stabiel contact konden maken, wat een essentieel onderdeel is van het activatieproces. Daardoor was de resulterende immuunreactie veel minder sterk dan normaal.

Professor Richard Mellanby van de universiteit van Edinburgh legt uit: “Een tekort aan vitamine D wordt al langer gezien als een risicofactor voor allerlei auto-immuunziektes. Onze studie onthult het mechanisme, waardoor een gebrek aan de vitamine zo slecht is voor het immuunsysteem.”