Rood vlees nog slechter dan gedacht: ook kleine hoeveelheden schadelijk

Zelfs kleine hoeveelheden rood of verwerkt vlees zijn al schadelijk en vergroten de kans op darmkanker. Dat blijkt uit een nieuwe studie die woensdag verscheen.

Mensen die 76 gram rood en verwerkt vlees per dag eten, hebben 20 procent meer kans op darmkanker in vergelijking met mensen die dagelijks 21 gram van dit soort vlees consumeerden. 76 gram rood vlees komt ongeveer overeen met een hamburger, 21 gram staat gelijk aan een plakje ham, zeggen de onderzoekers.

De studie toont ook aan dat verwerkt vlees, zoals worst of bacon bijna twee keer zo slecht is als rood vlees, zoals biefstuk of varkensvlees. “Een klein beetje verwerkt vlees is net zo schadelijk als een groot stuk rood vlees,” aldus professor Tim Key van de universiteit van Oxford.

De onderzoekers analyseerden gezondheidsdata van bijna een half miljoen Britten tussen de 40 en 69 jaar. Gedurende vijf jaar volgden ze hun dieet. Een andere factor die de kans op darmkanker vergrootte was alcoholgebruik. Vezelrijk voedsel beschermde juist tegen de ziekte. Darmkanker is de derde meestvoorkomende kankersoort in Nederland.

Bron(nen):   CNN