In deze Europese landen wonen de meeste kinderen met obesitas

Steeds meer jonge kinderen kampen met obesitas. Onderzoek heeft eerder al uitgewezen dat wie op jonge leeftijd ernstig overgewicht heeft dat ook vaak op latere leeftijd blijft houden. Binnen Europa zijn de verschillen groot. Opmerkelijk genoeg komt obesitas bij kinderen het vaakst voor in Zuid-Europa, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Bij jongens wordt de top 3 bevolkt door Cyprus, Italië en Griekenland. Meisjes in Cyprus, Spanje en Malta zijn het vaakst te zwaar. De verklaring daarvoor is tweeledig. Ten eerste is het mediterrane dieet in het Middellandse Zeegebied op zijn retour. Ook daar krijgen kinderen meer en meer bewerkt voedsel, snacks en zoetigheden. Ten tweede is dik zijn in de Zuid-Europese culturen iets meer geaccepteerd.

De top 10 wordt verder bevolkt door Oost-Europese landen. In Nederland had vorig jaar minder dan 12 procent van de kinderen tussen de 4 en 17 jaar overgewicht en slechts 2,7 procent daarvan heeft obesitas. Ernstig overgewicht kwam wel iets vaker voor bij de jongere kinderen tussen 4 en 11 jaar.

Infographic: Where childhood obesity is most prevalent in Europe | Statista