Dementie is wél te voorkomen: gezonde leefstijl vermindert risico fors

De kans op dementie neemt fors af als mensen gezond leven. Dat zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gisteren op basis van een nieuwe studie. Mensen moeten meer bewegen, veel groente en fruit eten, niet roken en minderen met alcohol.

Dat is het advies aan degenen die willen proberen de geheugenaandoening te voorkomen. Ook diabetes, hoge bloeddruk en obesitas moeten worden vermeden. De onderzoekers van de WHO baseren hun conclusie op een grote overzichtsstudie naar dementie. Leeftijd is vanzelfsprekend de grootste risicofactor voor dementie, maar, zo wordt benadrukt, het is geen onvermijdelijke consequentie van ouder worden.

Op dit moment hebben zo’n 50 miljoen mensen op de wereld dementie. Naar verwachting zal dit aantal verdrievoudigen tot 152 miljoen in 2050. Er is geen enkele genezing mogelijk. Het enige wat helpt is een heel gezonde leefstijl waarmee je de ziekte kunt voorkomen.

“Helaas zullen er altijd mensen zijn die dementie ontwikkelen ook al leven ze heel gezond,” reageert dr. Carol Routledge van Alzheimer’s Research UK. “Genetische aanleg speelt een belangrijke rol bij het risico op ziekten als Alzheimer. De genen die we erven kunnen we niet veranderen, maar door zoveel mogelijk risicofactoren te vermijden kun je de kansen wel in je voordeel keren,” aldus de expert.

Belangrijkste leefstijlfactor om dementie te voorkomen is volgens de WHO lichaamsbeweging. Ook zouden rokers moeten stoppen, helpt een mediterraan dieet en moet overmatig drinken te allen tijde worden voorkomen. Verder is obesitas een risicofactor. De WHO vond onvoldoende bewijs voor het dragen van gehoorapparaten, het aangaan van sociaal contact of het genezen van depressie om dementie te voorkomen.

Bron(nen):   Daily Mail