Volg dit saaie eetpatroon als je langer wilt leven

Je kúnt heel veel broccoli eten, je laven aan kiwi’s, noten en wat al niet meer gezond is, maar steeds meer onderzoek wijst toch echt uit: we moeten vooral mínder eten voor een langer leven.

In een van de laatste studies naar het onderwerp tonen wetenschappers aan dat je door substantieel minder te eten je metabolisme dusdanig vertraagt dat je langer leeft. Je zou op termijn steeds minder nodig hebben om op gewicht te blijven.

Het is het eerste onderzoek dat honderden mensen twee jaar lang volgde en hen vroeg om in die periode structureel 25 procent minder te eten. Ze verloren gemiddeld 8 kilo, maar interessanter was het effect op hun spijsvertering. Die vertraagde namelijk gigantisch. Ook had hun lichaam veel minder oxidatieve stress. Beiden zijn signalen dat het lichaam minder snel veroudert. Ook de bloeddruk, cholesterol en triglycerides (vetsoort in je bloed) gingen omlaag.

Het is niet de eerste studie die aantoont dat een verlaagde voedselinname levensverlengend werkt. Toch blijft onduidelijk of het effect op de hele lange termijn standhoudt. Er zijn namelijk bijzonder weinig mensen te vinden die uit naam van de wetenschap bereid zijn om een leven lang 25 procent minder te eten.