Hollywood-trainer: “Sporten is onbelangrijk bij gewichtsverlies”

Je kunt sporten wat je wilt, maar als je echt kilo's kwijt wil, is minder eten veel belangrijker. Dat zegt trainer Harley Pasternak, die onder meer sterren traint als Megan Fox, Katy Perry, Rihanna en Kim Kardashian.

“Voor mij is sporten het minst belangrijk bij gewichtsverlies”, vertelt Pasternak. “Er zitten 168 uur in een week, en zelfs als je 2, 3, 4 of 5 keer per week een uur traint, ben je nog 95 tot 98 procent van je tijd niet aan het sporten. Wat je dan doet of eet, heeft dan ook een veel grotere invloed op je gewicht dan het trainen zelf.”

Dokter Hendrik Cammu is het daarmee eens. “Lichaamsbeweging is een medicijn met enorme voordelen, maar vermageren hoort daar niet bij. Wie alleen sport om af te vallen, doet dat om de verkeerde reden. Onze lichamen zijn er biologisch immers op gemaakt om zich te verzetten tegen het verliezen van kilo’s. Wie veel sport, verbrandt veel calorieën en heeft dus ook meer honger.”

Je gaat dus meer eten omdat je meer trek hebt, maar ook omdat je vindt dat je het hebt verdiend na al dat sporten. Cammu: “Je eet koolhydraten om de suikerreserves aan te vullen en eiwitten om de spieren te herstellen. Vaak vinden we ook dat we dat verdiend hebben. Denk maar aan die hotdog en dat streekbiertje na 100 kilometer fietsen.”

Bovendien verbrand je minder dan je denkt. “Eén uur lang 10 kilometer per uur hardlopen verbruikt 900 calorieën. Dat komt overeen met het verbranden van een zakje chips, een banaan, een blikje cola of met 15 appelen. Om daadwerkelijk een halve kilo af te vallen moet je 37 uur wandelen.”

Bron(nen):   Shape