Mensen met hartklachten krijgen sneller geheugenproblemen

Mensen die leiden aan hart- en vaatziekten lopen meer risico om later ook problemen te krijgen met hun geheugen. Dat blijkt uit een nieuwe Finse studie, die in de Journal of the American College of Cardiology verscheen.

De onderzoekers ontdekten dat scores op cognitieve testen op het gebied van geheugen en tijdsoriëntatie aanzienlijk zakten als patiënten gediagnosticeerd waren met een hartprobleem. "Het geheugen van hartpatiënten gaat sneller achteruit dan dat van leeftijdsgenoten zonder hartproblemen," schrijven de onderzoekers.

Hart- en vaatziekten hebben op verschillende manieren effect op het brein, zeggen experts. De aandoening heeft invloed op kleine bloedvaten, waardoor de zuurstoftoevoer naar delen van de hersenen wordt verstoord. Daarnaast kunnen beide gezondheidsproblemen voortkomen uit een ongezonde leefstijl eerder in het leven, zoals obesitas, diabetes en hoge bloeddruk. Wat het onderliggende mechanisme precies is, weten de onderzoekers van de Finse universiteit van Turku nog niet. Verder onderzoek moet dat uitwijzen.

Bron(nen):   CNN