In dit land bepalen je genen of je nog een tweede date krijgt

Tijdens een eerste date praat je meestal over hobby's, vakantie of je favoriete Netflix-serie, maar niet in Nigeria. Daar gaat de eerste vraag over je dna.

Mensen willen als eerste weten of je het gen draagt dat de sikkelcelziekte veroorzaakt (SCD). Die kans is in Nigeria namelijk vrij groot. Bijna nergens op de wereld komt de ernstige aandoening zo vaak voor. SCD is een erfelijke bloedziekte die samen gaat met episodes van extreme pijn, beroertes, verlamming en beenzweren.

Het gen wordt doorgegeven van de ene generatie op de andere. Beide ouders moeten drager zijn om een kind te krijgen met de ziekte. De overheid in Nigeria adviseert dan ook dragers te trouwen met niet-dragers van het gen. In één staat in het oosten van het land is het zelfs verboden om te trouwen als je niet eerst getest bent.

Elk jaar worden er in Nigeria 150.000 baby's geboren met SCD. Volgens een studie uit 2006 van de Wereldgezondheidsorganisatie is 24 procent van de bevolking drager van het sikkelcel-gen en 20 op de 1.000 pasgeboren baby's heeft het betreffende gentype.

Bron(nen):   CNN