Grapefruit in combinatie met medicijnen kan dodelijk zijn

Liefhebbers van grapefruit opgelet. In combinatie met bepaalde medicijnen kan de vrucht levensgevaarlijk zijn. De combinatie kan leiden tot acuut nierfalen, ademhalingsproblemen, maag- en darmbloedingen, niervergiftiging en zelfs tot de dood. Het was al langer bekend dat deze combinatie niet de beste is. Maar nu beweren dokters dat de risico's groter zijn dan aanvankelijk gedacht. Wat gebeurt er precies? Een werkzame stof in het fruit (furocoumarinen genaamd) houdt de activering van een bepaald enzym tegen die zorgt voor de afbraak van medicijnen in het lichaam. Je lichaam denk dat je meerdere (te veel) dosissen hebt geslikt, terwijl dit er maar 1 geweest kan zijn. Meer dan 85 medicijnen kunnen in combinatie met grapefruit 'verkeerd' vallen. 43 daarvan kunnen leiden tot ernstige bijwerkingen. Het gaat onder meer om statines, afweeronderdrukkende middelen en antihistaminica. Ook andere citrusvruchten kunnen een verkeerde reactie uitlokken, zoals zure sinaasappels. Die bevatten ook de zogenaamde furocoumarinen. De grootste risicogroep is die van de 45-plussers. Zij zijn het meest geneigd om grapefruit te kopen én gebruiken het meest medicijnen. 'Bang' geworden? Lees er hier meer over en hier het volledige onderzoek.

Bron(nen):   Telegraph  BBC  Canadian Medical Association Journal  

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Saljoet

  Kun je nagaan wat een vuile troep die farmaceuten op de markt brengen.

  • Jannie Ooms

   Vuile troep? Je gaat hier wel heel erg kort door de bocht. Het gaat om een reactie van grapefruit op bepaalde medicijnen. Zo zou je ook grapefruit wel tot vuile troep kunnen bestempelen.
   Je moet het natuurlijk wel treffen met je huisarts of specialist. Die moet goed weten wat hij voorschrijft.
   Ik gebruik 5 medicijnen per dag. Waaronder een statine, waarvan me diverse malen is gezegd dat -zolang ik die slik- ik geen grapefruit mag eten. Geen moeilijke opgave hoor. Ik ben nu 72. Zonder die pillen zou ik de zestig niet hebben gehaald en al jaren onder de groene zoden liggen.

   (in antwoord op Saljoet)
   • Saljoet

    Kort door de bocht, ja, sorry hiervoor. Mooi dat u dankzij 5 medicijnen per dag nog leeft.

    Ik neem aan dat u de gangbare media ook volgt en het zal u niet ontgaan zijn dat de farmaceutische industrie de laatste tijd nogal in het nieuws is, en niet bepaald positief. Het zijn commerciële ondernemingen en blijkbaar van een niets ontziend soort. Aan zieke mensen wordt grof geld verdiend, mensen genezen betekent verlies van afzet van medicijnen. Chronisch zieken zijn goudmijntjes, hoe meer chronisch zieken hoe meer inkomen, zo simpel is het. “Genees”middelen maken betekent verlies van inkomen, klinkt cynisch maar als ze mensen zouden genezen verliezen ze inkomen en dat is niet slim als je geld wil verdienen.

    Ik ben 60 en doe mijn uiterste best om uit handen van de medicijnen-maffia te blijven. Gezond leven, vooral gezond eten. Al besef ik ook wel dat dit geen garanties geeft maar het kan geen kwaad.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
    • Voel je Mens

     De supplementenindustrie kan er ook wat van. Onder het mom van hoogwaardige kwaliteit (HACCP & GMP) worden nu al decennia lang (zieke) mensen een poot uitgedraaid.

     En als er dan met (een deel van) de winst iets van wetenschappelijk onderzoek gedaan zou worden, waardoor er meer gezondheidsclaims goedgekeurd zouden worden.. Maar nee, wel steen en been klagen nu tegen de European Food and Safety Authority, terwijl de wetenschappelijke fundering van supplementen en kruiden in de meeste gevallen ontbreekt of flinterdun is.

     (in antwoord op Saljoet)
 2. grasspriet

  Ben je de grapefruit niet voor nodig. Je wilt niet weten hoeveel mensen er doodgaan aan voorgeschreven, correct ingenomen medicijnen.

  Leuke kop van een Amerikaans artikel: ‘Statistics prove prescription drugs are 16,400% more deadly than terrorists….Over 750,000 people actually do die in the United States every year,
  although not from plane crashes. They die from something far more common
  and rarely perceived by the public as dangerous: modern medicine.

  Artikel stamt uit 2005.

Reacties niet toegestaan